Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lézernyomtatók fixáló (beégető) egysége, avagy piszkáljuk-e ollóval, késsel, kötőtűvel, stb. a nyomtatót, ha elakadt a papír? - Nyomtató javítás magazin
részletek »

Mit csináljunk, ha elakadt a papír a nyomtatóban?

A nyomtatók világáról szól a magazin. Hogyan működnek, mik a leggyakoribb meghibásodások, a legújabb típusú nyomtatók. Aki szereti a nyomtatókat, az itt minden információt megtalál.
Nyomtató javítás magazin
Itt vagy: Nyomtató javítás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mit csináljunk, ha elakadt a papír a nyomtatóban?
Mit csináljunk, ha elakadt a papír a nyomtatóban?
HP Lézernyomtató
Lézernyomtatók fixáló (beégető) egysége, avagy piszkáljuk-e ollóval, késsel, kötőtűvel, stb. a nyomtatót, ha elakadt a papír?
Ha valakinek elakadt már papír a lézernyomtató belsejében, amikor kiszedte belőle tapasztalhatta, hogy a festék letörölhető a papírról. Ennek az az oka, hogy a lézernyomtatók porfestékkel működnek, amit fixálni kell a papíron, hogy tartósan ott maradjon. Ezt a műveletet egy fixáló- vagy beégető egység végzi el
A fixáló egység általában úgy működik, hogy a festékkel (képpel) ellátott papír két összepréselt henger - egy gumi- és egy teflonhenger - között halad át, amik 180-200 °C hőmérsékletre melegítik.

A teflonhenger egy alumínium ötvözetből készült 2-3 cm átmérőjű cső, amire vékony teflon réteget készítenek, melynek az a célja, hogy ne tapadjon hozzá a festék. Ahol ez a teflonréteg megsérül, ott rátapad az alumíniumra a festék, ismétlődő foltokat hagyva a nyomaton. Egy A/4-es oldalon akár 4-5 folt is keletkezhet egy sérüléstől, mert a henger többször fordul meg a papíron, mivel a kerülete 1/4-e - 1/5-e a papír hosszának. Olcsóbb, ezért elterjedtebb megoldás (főleg kis teljesítményű nyomtatóknál) a teflon szalag, ami egy vékony, teflonnal bevont fólia, amely ugyan hasonlít a teflonhengerre, de igencsak sérülékeny. Ha a fólia valahol megsérül, általában tovább is szakad, egy idő után teljesen használhatatlan nyomatokat eredményezve.
Jó esetben ez a teflon henger, vagy fólia önmagában is cserélhető (bár a 8-10 ezer forintos költség sokakat eltántorít a javítástól), rosszabb esetben komplett egységet kell (kellene) cserélni, ez nagy eséllyel a nyomtató lomtárba helyezésével végződik.

Hirdetés


Természetes állapotban ezek az alkatrészek néhány tízezer nyomat után használódnak-, kopnak el, de mi ezt a hosszú folyamatot pl. egy kézre eső borítékbontóval másodpercekre zsugoríthatjuk.
Tehát a fenti kérdésre, miszerint: piszkáljuk-e ollóval, késsel, kötőtűvel, stb. a nyomtatót, ha elakadt a papír? A válasz: NE!

A nyomtató szervizünkben, vagy helyszíni kiszállással gyorsan megoldjuk ezt a problémát.

Kristóf Sándor
A nyomtató javítás szakértője
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - nyomtató, nyomtató javítás, nyomtató szerviz, lézernyomtató
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-13 16:07:11
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü